06-11-2012

Vastleggen

Ik geef het toe: ik aarzelde. Niet over mijn plan om vier poëzierecensenten uit te nodigen om met mij en de toehoorders in de Haagse Kunstkring in gesprek te gaan over hun werk en over poëziekritiek in het algemeen, maar wel over het voorstel van een van de deelnemers, Rutger H. Cornets de Groot, om de discussie op film vast te leggen. Het zal ouderwets zijn - nee, dat ís het - maar ik kan genieten van het onherhaalbare: een voorstelling, concert, lezing, die nu eens níet wordt vastgelegd. Als je erbij bent en het is iets, dan heb je geluk en anders: jammer. En eerlijk gezegd vond ik het ook een beetje eng om gefilmd te worden.

Ik ben er in het geval van deze discussie op teruggekomen. Marian Zult heeft hem (haar eigenlijk, maar dat klinkt net zo ouderwets als ik zelf ben) mooi sec vastgelegd. Het is of je erbij bent; ik weet dat er mensen zijn die graag hadden willen komen en echt niet konden en de film is na één dag al vaak bekeken.
Dank dus aan Rutger, voor zijn deelname aan de discussie én voor zijn initiatief tot het maken van de film en, in dezelfde adem: aan Marian en aan Paul Combrink voor de film, aan de drie andere recensenten op het podium: Johanna W.P. Hell, Edwin Fagel en Willem Tieske Derks, aan de HKK-leden die mij hun onmisbare steun gaven en aan degenen die er op 28 oktober 2012 in levenden lijve bij waren.